Mutbex Abone Ol
post image
26.12.22

Soğuk Hava Deposu Nedir?

Başta gıdalar olmak üzere bitki ya da ilaç gibi çeşitli materyallerin belirli bir sıcaklık seviyesinde saklanmasını sağlayan özel depolama alanlarına soğuk hava deposu adı verilir. Endüstriyel mutfakların en önemli ihtiyaçlarının başında gelen soğuk hava depoları, gıdaların besin değerlerini kaybetmeden muhafaza edilmelerini sağlar.
Soğuk Hava Deposu Nedir?

Soğuk Hava Deposu Nasıl Çalışır?

Sanayi tipi mutfaklarda sıklıkla kullanılan soğuk hava deposu çeşitleri, içinde bulunan havanın belirli bir ısıda kalmasını sağlar. Bunun için havayı soğutan ve havadaki nem oranını da kontrol eden bir mekanizmaya sahiptir. Özel bir sistemle üretilen soğuk hava depolarının soğutma işlemi, genellikle buhar sıkıştırma döngüsü kullanılarak gerçekleştirilir. Soğutucu gaz sistemlerinin kullanılması sayesinde soğuk hava üretimi yapılır.

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle tercih edilen ürünün marka ve modeline göre sahip olduğu özellikler değişebilir. Bu özellikler, soğuk hava deposu maliyeti konusunda da belirleyicidir. Çoğunlukla ürünlerin şu özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz:

  • Soğuk hava depoları belirli bir sıcaklık ayarında tutulabilir. Bu sıcaklık ayarı genellikle -40°C ile +15°C arasında değişir ve kullanıcı tarafından istenen ayar belirlenebilir.
  • Sadece sıcaklık değil nem kontrolü de sağlar. İçerisinde depolanan ürünlere göre istenen nem oranının ayarlanmasını sağlayan soğuk hava depoları da vardır.
  • Oldukça güçlü bir izolasyon sistemlerine sahip olurlar. Böylelikle dışarıdan hava girmesi engellenir ve minimum enerji ile iç ısı dengesi kontrol edilebilir.
  • Soğuk hava depolarında özel bir havalandırma sistemi de bulunur.

Soğuk Hava Deposu Nedir?

Soğuk Hava Depolarının Türleri Nelerdir?

Dondurma Depoları

Adından da anlaşılabileceği gibi dondurma depolamak için kullanılan ürünlerdir. Bu ürünler genellikle -18°C’nin altında bir sıcaklık ayarında tutulur ve dondurmalar erimeden, bayatlamadan saklanabilir. Dondurma depolarında et ya da balık da depolanabilir.

Meyve-Sebze Depoları

Sıcaklık seviyesi 0°C ile +4°C arasında olan soğuk hava depolarıdır. Sebze ve meyve çeşitlerinin tazeliğini korurken aynı zamanda besin değerlerinin de korunmasını sağlar. Sanayi tipi mutfaklarda en sık tercih edilen soğuk hava deposu türlerinden biridir.

Deniz Ürünleri Depoları

Bu soğuk hava depoları deniz ürünlerinin sağlıklı bir şekilde saklanması için üretilmiştir. Deniz ürünleri genellikle -18°C’nin altında saklanır ve deniz ürünleri için tasarlanan soğuk hava depoları da bu imkanı sunar.

İlaç Depoları

Bazı ilaçların bozulmadan muhafaza edilmesi için soğuk bir alanda kalması gereklidir. Bu sıcaklık ayarının +2°C ile +8°C arasında olduğunu söyleyebiliriz. İlaç depolamak için kullanılan ürünler bu sıcaklık aralığında istenen değerin ayarlanmasını sağlayan ürünlerdir.

Soğuk Hava Depoları Nerelerde Kullanılır?

  • Gıda endüstrisi
  • Eczacılık ve ilaç sektörü
  • Tarım ürünleri sektörü
  • Deniz ürünleri işleme sektörü
  • Gıda işletmesi mutfakları
  • Çiçekçilik sektörü
  • Süt ürünleri sektörü
  • Kimya endüstrisi

Soğuk Hava Depolarına Neden İhtiyaç Duyulur?

Bazı maddelerin hem bozulmasını önlemek hem de raf ömrünü uzatmak için belirli bir sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir. Bu noktada devreye soğuk hava depoları girer. Gıdadan çiçeğe, tohumdan ilaçlara kadar pek çok maddenin bozulmadan ve kalite kaybı yaşamadan saklanması için soğuk hava depolarına ihtiyaç vardır. Aynı zamanda gıdaların mevsimi dışında da tüketilmesine olanak tanır. Günümüzde yüksek kalitede ve uzun bir kullanım ömrü sunan soğuk hava deposu fiyatları gayet makul rakamlarla satın alınabiliyor. Bunun için online sipariş sitemizi ziyaret edebilir, modelleri çok daha yakından inceleyerek en uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Soğuk Hava Deposu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Mutlaka soğuk hava deposu saklama süreleri dikkate alınarak ürün seçimi yapılmalıdır. Tercih edilen soğuk hava deposunun sunduğu sıcaklık aralığına dikkat edilmelidir.
  • Depolama kapasitesi, dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. İhtiyaç duyulan depolama kapasitesini sunan ürünlere yönelmek gerekir.
  • Soğuk hava deposunun ideal bir izolasyon kalitesinde olması gerekir.
  • Olabildiğince düşük enerji tüketimi sunan modellere yönelmelisiniz.
  • Ürünlerin hem hijyen hem de gıda güvenliği standartlarına uygun olması önemlidir.
  • Marka tarafından sunulan garanti kapsamına göz atmanızı öneririz.

Soğuk Hava Depolarının Faydaları/Avantajları Nelerdir?

  • Ürünlerin bozulmasını ve kalite kaybı yaşamasını önler.
  • Ürünlerin kimyasal tepkimeye girmesini önleyen koşulları sunar.
  • Depolama maliyetlerini düşürür ve aynı zamanda ticari anlamda da kayıpları azaltır.
  • Gıdaların taze ve besin değerlerini koruyacak şekilde kalmasını sağlar.
  • Mevsimi dışında da gıda çeşitlerinin tüketilmesine olanak tanır.

Soğuk Hava Deposu Nedir?

Soğuk Hava Deposu Kurulumu ve Bakımı

Kullanım öncesinde mutlaka soğuk hava deposu kullanma talimatı okunmalı ve talimatta yazan unsurlara dikkat edilmelidir. Soğuk hava depolarının kurulumu için bir yer seçilmeli ve kurulum da bu yerde yapılmalıdır. Kurulumun nasıl yapılacağı da ürünün içinden çıkan kılavuzda bulunur. Kurulum sonrasında raf sistemleri de yerleştirilir ve temizliği yapılır. Sonrasında belirli bir sıcaklık değerine gelmesi beklenir ve ürünler yerleştirilir.

Soğuk hava depolarının hijyenik şekilde kullanılması için düzenli olarak temizlenmeleri gereklidir. Temizliğinin hangi malzemelerle yapılması gerektiği de kullanım kılavuzunda yer alır. Olası bir arıza durumunda markanın teknik servisi aranmalıdır.

Bir yorum bırak

Yorum Yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eye icon