Profesyonel mutfaklar ve işletmeler için son derece önemli olan unsurlardan biri de gıdaların taze kalmasını sağlamaktır. İşte bu noktada soğuk hava deposu nedir sorusu gündeme geliyor. Özellikle verimliliğini artırmak ya da işletmesini genişletmek isteyenler için soğuk hava deposu nedir ne işe yarar sorusunun yanıtı daha fazla önem kazanıyor. Çünkü verimliliği artırmak ya da işletmeyi büyütmek için bu alanların kullanımına ihtiyaç duyuluyor.Gıda çeşitlerinin bozulmadan uzun süre taze kalmasını sağlamak için kullanılan ve ortamın belirli bir sıcaklık değerinde kalmasını sağlayan alanlar, soğuk hava deposu olarak adlandırılır. Bu alanları ve kullanım amacını daha iyi anlamak için soğuk hava deposu ne ile çalışır gibi soruların yanıtlarını da bilmek gerekiyor.Aynı zamanda enerji tüketimi hakkında da fikir sahibi olunmasında fayda olacaktır. Soğuk hava depolarında enerji tüketiminin yıllık 370 – 560 kWh / m3 ila 900 – 2000 kWh / m3 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Elbette hangi soğuk hava deposu tipinin kullanıldığına bağlı olarak bu oranlar değişkenlik gösterebilir.
Gıda çeşitleri, bulundukları ortamın koşullarından etkilenir ve değişim yaşar. Bu değişim bayatlama ve sonrasında da bozulma olarak tabir edilebilir. Gıdaların hasat sonrasında canlılık fonksiyonlarını uzun süre korumaları ise işletmeler ve profesyonel mutfaklar için son derece önemlidir. İşte soğuk hava deposu ne işe yarar sorusu da bu noktada devreye giriyor. Soğuk bir ortamda depolanan gıdalar canlılık fonksiyonlarını daha uzun süre muhafaza edebilirler. Bayatlama ve bozulma süreleri de çok daha uzun olur.Yalıtımlı ve iklimlendirme sistemleriyle donatılmış olan soğuk hava depoları ürünlerin tüketiciye çok daha taze bir şekilde sunulabilmesine olanak tanır. İşletmelere ise ürün stoklama şansı sunar. Bu alanlarda çok sayıda farklı gıda türünün saklanabildiğini belirtmeliyiz. Meyve, sebze, et ürünleri, süt ürünleri, balık çeşitleri, baharatlar ve daha pek çok gıda türü soğuk hava depolarında saklanabilir. Sıcaklık değişiminin olmaması, bu gıdalarda mikroorganizma üremesini önler. Böylelikle bozulmaları da engellenmiş olur.
İşletmeler için en önemli konulardan biri de soğuk hava depolarının özellikleri nelerdir sorusudur. Bu alanlarda hava koşulları sürekli olarak takip edilir ve dışarıyla hava alışverişi olmayacak şekilde tasarlanır. Aynı zamanda gıdaların nem kaybetmesini önlemek için düzenli olarak nemlendirme sistemi de devrede olur. Yalıtım kullanılması ise bu alanların dış ortam havasından etkilenmesini engeller. Soğuk hava depo içerisindeki tüm alanlara eşit şekilde ulaştırılır.Soğuk hava odası olarak da bilinen bu depolarda sıcaklık 15 derece olabildiği gibi -40 derece de olabilir. Soğuk hava deposu sınıflandırmaları da sıcaklık değerlerine göre yapılır. Soğuk hava deposu çeşitlerine şu örnekleri verebiliriz:
Gıdaların bozulmasını ve bayatlamasını önlemek, soğuk hava depolarına neden ihtiyaç duyulur sorusunun temel yanıtıdır. Aynı zamanda gıda çeşitlerinde nem kaybı, kararma, buruşma, solma gibi istenmeyen etkilerin meydana gelmesini önlemek amacıyla da soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulur. Eğer soğuk hava deposu maliyeti nedir sorusunun yanıtını merak ediyorsanız Mutbex.com adresine uğramalısınız. Lider markalar tarafından tasarlanan soğuk hava deposu çeşitlerini ve fiyatlarını sitede görebilir, ürünlerin sahip olduğu tüm özellikleri daha yakından inceleyebilirsiniz.
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
İsim *
E-posta *
İnternet sitesi
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Büyük ölçekli gıda üretimi ve pişirimi yapılan sanayi tip mutfaklarda, evlerd...
Restoran için gerekli malzemelerin belirleyebilmek için sunulan menüdeki ...
Salamander nedir sorusu endüstriyel mutfakta genel olarak sorulan sorulardan ...
İşletmelerin bar bölümünde sorunsuz bir hizmet verilmesi ve aynı zamanda içec...