Mutbex Abone Ol
post image
08.09.23

Miksoloji Nedir? Miksolojist Kimlere Denir?

Miksoloji, Türkiye’de aslında yeni yeni duymaya başladığımız bir kavram diyebiliriz. Bu nedenle miksoloji nedir konusu da daha sık gündeme geldi ve bu sorusu “karıştırma sanatı” olarak yanıtlamak yanlış olmayacaktır. Bu alan, kokteylleri hazırlayanların ilgi duyduğu alanların başında geliyor ve özellikle barmenlerin miksolojiye daha fazla ilgi duyduğunu da söyleyebiliriz. Çeşitli içecekleri ya da aromaları karıştırma sanatı olan miksoloji için mutlaka alkollü içeceklerin tercih edilmesi gerekmiyor. Alkol içermeyen içecek çeşitleri ile de kokteyller hazırlanabilir ve bu alanda çalışmak isteyenler de miksolojiyle ilgilenebilir. 

Miksoloji Nedir?

Karıştırma sanatı olarak tanımladığımız miksoloji aslında hayatımıza yeni girmiyor, geçmişinin son derece eski dönemlere dayandığını bilmeyenler için aktaralım. Milattan Önce 7000’li yıllara kadar uzanan bu geçmiş, günümüzde gastronomi sanatının da bir parçası haline geldi. Alkollü ya da alkolsüz içeceklerin karıştırılması ile hazırlanan reçetelerin sadece damaklarda hoş bir tat bırakması yeterli kabul edilmiyor. Aynı zamanda göze de hitap edecek bir görünüm kazanması da araban kriterlerden biridir. 

Bu noktada sizlere moleküler miksolojiden de söz etmemizde fayda var. Moleküler olan ise kokteyllerin hazırlanmasında kullanılan tüm ürünlerin moleküler seviyede uygulanması olarak tanımlanabilir. Kullanılan malzemelerin en küçük boyutlarda ele alınması, tahmin edilebileceği gibi farklı bir barmenlik disiplinidir. 

Bu barmenlerden beklenen ise çok daha ileri boyutta lezzetler yakalamaları oluyor. Çünkü bu alanda kokteyller ile farklı bir tat, doku ya da farklı bir görsellik elde edilmesi amaçlanıyor. Dolayısıyla bu başarıyı yakalamak için de çeşitli tekniklerin uygulanmasına ihtiyaç duyuluyor. Moleküler miksolojide uygulanan teknikler arasında en yaygın olanlar şu şekildedir: 

  • Emülsifikasyon 
  • Jelleme
  • Sisleme 
  • Isıtma
  • Katılaştırma 

Barmen Ve Miksolojist Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genellikle miksoloji ne demek sorusunun yanıtını merak edenler barmenlik ile miksoloji arasında ne gibi farkların olduğunu da bilmek istiyor. Elbette bu iki kavram birbirine çok yakındır ve birbirinden bağımsız düşünülmeleri pek mümkün değildir. Ancak bu iki kavram arasında belirgin farkların da olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. 

Öncelikle barmenler, barlarda ya da çeşitli işletmelerin bar bölümlerinde içki servisini yapan kişilere verilen addır. Miksolog olarak tabir edilen kişiler ise servis edilen bu içecekleri hazırlayan kişilerdir. Dolayısıyla miksologların görevi içkileri servis etmek değil, onları servise hazır olana kadar tüm aşamalarıyla hazırlayanlardır. Ancak zaman içerisinde bu iki kavram tek bir potada buluşarak karışmış halde kullanılmaya başlandı. Çünkü günümüzde artık barmenlerden miksologluk yapmaları da bekleniyor. Barmenlerin görevleri sadece içkileri servis etmekle sınırlı olmuyor. Aynı zamanda karıştırma içerikli reçeteleri de birebir uygulamaları yani miksologların yaptıkları görevi de üstlenmeleri bekleniyor. 

Dolayısıyla bir miksolog olabilmek için barmen olmaya da gerek duyuluyor. Ancak barmen olmak için aslında bir miksolog olmak gerekmez. Barmenler kokteyllerde bulunan malzemeleri bilir. Ancak miksolog çok daha fazlasını bilir. Çünkü kokteyllerde kullanılan malzemelerin içeriklerini de bilirler. Ayrıca barmenlerden kendi reçetelerini geliştirmeleri beklenmiyor olsa da miksologlardan bunun da beklendiğini ekleyebiliriz. 

Nasıl Miksolog Olunur?

Eğer miksoloji alanında kendinizi geliştirmek isterseniz bu alanda verilen eğitimlere katılabilirsiniz. Emek ve titizlik isteyen bir iş olduğunu da eklememiz gerekir. Elbette eğitim almanız yeterli olmuyor, kendinizi bu alanda geliştirmeniz ve her türlü kokteylde ne tür malzemelerin kullanıldığını çok iyi bilmelisiniz. Bu malzemelerin karıştırılması durumunda verdikleri tepkimeleri de bilmeniz gerektiğini hatırlatalım. 

Barmen Malzemeleri Nelerdir?

Genellikle kullanılan malzemeler şöyledir: 

  • Shaker
  • Blender
  • Buz kovası
  • Açacak
  • Tirbuşon 
  • Bar kaşığı
  • Jigger 
  • Limon sıkacağı 
  • Pourer
  • Kokteyl süzgeci 
  • Gerdanlık 

Bir yorum bırak

Yorum Yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eye icon