Mutbex Abone Ol
post image
13.07.16

Servis Ekipmanları

Profesyonel mutfaklarda yemeklerin istendiği gibi servis edilmesini sağlayan araç ve gereçler, servis ekipmanı olarak adlandırılır. Servis ekipmanları, yemeklerin formunu koruyacak şekilde ve istenen porsiyonda servis edilebilmesi için özel olarak tasarlanır. Endüstriyel mutfaklarda ürün çeşitliliği fazla olduğunda kullanılması gereken servis ekipmanı sayısı da artar.

Endüstriyel Mutfak Servis Ekipmanları

Sanayi tipi mutfak servis ekipmanı çeşitleri oldukça geniş bir ürün grubunu kapsar. Çatal, kaşık, bıçak, tuzluk, baharatlık gibi malzemelerin yanı sıra servis arabası, sosluk çeşitleri de bu ekipmanlar arasında yer alır. Masa üstünde kullanılan araç gereçlerle birlikte pişirme, soğutma, saklama ekipmanları, temizlik gereçleri ve içecek servis ekipmanları da bu kategoride yer alır. Yemek hazırlamadan servise kadar olan tüm aşamalarda kullanılan ekipmanların endüstriyel mutfak servis ekipmanı olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz.

Mutfak Ekipmanları Çeşitleri

Mutfakta, reçetelerin hazırlanması aşamasında kullanılan ekipmanlar, profesyonel mutfak ekipmanları olarak adlandırılır. Bu malzemeler, hazırlık ekipmanları, pişirme ekipmanları, soğutma ve depolama ekipmanlar, yıkama ve temizlik ekipmanları, bar ekipmanları ve içecek hazırlama ekipmanları şeklinde sıralanabilir.

Pişirme Ekipmanları

Gıda çeşitlerinin reçeteye uygun şekilde pişirilmesi için profesyonel mutfaklarda kullanılan ekipmanlar en önemli malzemelerin başında gelir. Pişirme ekipmanları sayesinde yemek çeşitlerinin hem hızlı hem de ideal oranda pişmesi mümkün olur. Hazırlanan yemek çeşitlerine bağlı olarak sanayi tipi mutfaklarda kullanılan pişirme ekipmanları değişebilir.

Fırınlar

En sık kullanılan pişirme ekipmanlarının başında fırınlar gelir. Endüstriyel mutfak fırınları kendi içerisinde konveksiyonel fırın, pizza fırını, kombi fırın gibi alternatifler arasından en uygun olanı tercih edilebilir. Pizza fırınları, pizza çeşitlerinin pişirilmesinde kullanılan fırınlardır ve tek seferde çok sayıda pizzanın aynı oranda pişmesini sağlar. Konveksiyon fırınları ise ısının homojen şekilde dağılmasını sağlayan ürünlerdir. Özellikle hamur işi çeşitlerinin pişirilmesinde bu fırınlar kullanılır. Kombi fırınlar, elektrikli ve gazlı seçeneklerini sunar.

Ocaklar Ve Izgaralar

Tencere yemeklerinden sos çeşitlerine kadar pek çok farklı reçetenin pişirilmesinde kullanılan ekipmanlar ocaklardır. Izgaralar ise ızgara formundaki yemeklerin pişirilmesinde kullanılır. Bu ürünler farklı ısı seçenekleri sunar ve böylelikle yemeklerin istenen oranda pişmesi için sıcaklık seviyesi ayarlanabilir. Izgaralar, elektrikli, gazlı, döküm ve lavataşlı olarak kullanıma sunulur. Ocaklar sanayi tipi mutfaklarda ihtiyaca uygun seçimler yapabilmesi sağlar. Elektrikli, gazlı, indüksiyonlu ve wok ocak seçenekleri bulunur.

Fritözler

Kızartma türü yemeklerin hazırlanmasında fritöz çeşitleri kullanılır. Et ya da sebze çeşitlerinin kızartılmasında kullanılan fritözler, kısa süre içerisinde kızartmanın hazır olmasını sağlar. Elektrikli fritöz, gazlı fritöz ya da makarna fritözü gibi çeşitleri bulunur.

Mikrodalga Fırınlar

Yiyeceklerin hızlı bir şekilde ısıtılması için kullanılan fırınların başında mikrodalga fırınlar gelir. Bu fırınlar aynı zamanda bazı gıdaların pişirilmesinde de tercih edilen ürünlerdir. Hızlı bir hazırlık ve servis süreci söz konusu olduğunda mikrodalga fırınların rahatlıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Hazırlık Ekipmanları

Gıdaların soyulması, temizlenmesi, doğranması, rendelenmesi gibi pişirme işlemine hazır hale gelmesi için kullanılan ekipmanlar, hazırlık ekipmanlarıdır. Bu ekipmanlarda pratik kullanım özelliği önemlidir. Aynı zamanda kullanılan hammaddeye uygun olan ekipman çeşitlerinin tercih edilmesi gerekir.

Kesme Tahtaları

Malzemelerin kesilmesi ya da parçalanması amacıyla kullanılan tabladır. Kesme tahtaları et, sebze, balık gibi çeşitli malzemelerin daha kolay temizlenmesi amacıyla da kullanılan ekipmanlardır.

Karıştırıcılar Ve Mikserler

Birkaç farklı malzemenin birbirine kolayca karıştırılması için kullanılan ekipmanlara karıştırıcı ya da mikser adı verilir. Mikserler özellikle hamur çeşitlerinin hazırlanmasında kullanılan malzemelerdir. Karıştırıcılar ise daha likit formdaki malzemelerin karıştırılmasını sağlar.

Dilimleyiciler

Gıdaların istenen incelikte dilimlenmesi ve bu işlemin en pratik şekilde tamamlanması için kullanılan ekipmanlardır. Dilimleyiciler her türlü gıdanın dilimlenmesinde kullanılabilir.

Blenderler

Yumuşak formdaki gıdaların parçalara ayrılması amacıyla kullanılan elektrikli ekipmandır. Aynı zamanda gıdaların püre kıvamını alması için de blender çeşitleri kullanılabilir.

Soğutma ve Depolama

Yiyecekleri taze tutmak ya da bozulmadan uzun süre muhafaza edebilmek için kullanılan ekipmanlar, soğutma ve depolama ekipmanı olarak adlandırılır. Yemeklerin soğuk şekilde servis edilmesi için kullanılan ekipmanlar da bu kategoride değerlendirilir.

Buzdolapları

Gıda çeşitlerinin besin değerini ve formunu kaybetmeden saklanması için buzdolabı kullanımı gerekir. Sanayi tipi mutfaklarda geniş kapasiteli ve yüksek performanslı buzdolabı modelleri tercih edilir. İhtiyaca ve mutfakta ayrılan alana uygun seçimler yapılabilmesi için dik tip, yatay tip, tezgah tip buzdolabı çeşitleri arasından seçim yapılabilir. Teşhir buzdolapları gıdaların sunumu ve aynı zamanda soğuk kalması için kullanılan ürünlerdir. Hazırlık buzdolabı çeşitleri ve dry aged dolaplar da kullanılabilir. Daha fazla oranda malzemenin düşük ısıda saklanması için soğuk oda çeşitleri ve derin dondurucu çeşitleri de tercih edilebilir.

Derin Dondurucular

Yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını sağlayarak mevsimi dışında da tüketilmesine olanak tanıyan derin dondurucular, endüstriyel mutfakların temel gereksinimleri arasında yer alır. Derin dondurucular da yatay tip ve dik tip seçeneklerini kullanıcılara sunar. Oldukça geniş bir kapasite alternatifi sunuyor olması önemlidir. Bu sayede muhafaza edilen gıda oranına uygun kapasitede olan derin dondurucu çeşitleri tercih edilebilir.

Soğuk Odalar

Soğuk depo, soğuk hava odası ya da soğuk oda gibi isimlerle anılan soğuk odalar, hem ısı hem de nem kontrolü imkanı sunan ekipmanlardır. Gıdaların ısı ve nem açısından istenen ortamda muhafaza edilmesini sağlarlar. Bu sayede gıda çeşitlerinin bozulması önlenir.

Depolama Rafları Ve Dolapları

Sanayi tipi mutfaklarda çeşitli büyüklüklerde depolama rafları ve dolap sistemleri de kullanılır. Bu alanlar gıdaların ve kullanılan mutfak araç gereçlerinin düzenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Depolama sistemleri ve raf sistemlerinde de artık çok geniş bir ebat seçeneği ile karşılaşmak mümkündür.

Yıkama ve Temizlik Ekipmanları

Hem yeme içme için kullanılan malzemelerin hem de mutfakta yemek hazırlama ve pişirme için kullanılan ekipmanların ve alanların temizlenmesinde kullanılan tüm malzemeler yıkama ve temizlik ekipmanları olarak kategorize edilir. Bu ekipmanlar kullanılan tüm malzemelerin hijyenik bir şekilde temizlenmesi amacıyla tercih edilir.

Bulaşık Makineleri

Sanayi tipi mutfakların en temel ihtiyaçlarının başında bulaşık makineleri gelir. Bulaşık makineleri, giyotin tip, tezgahaltı ya da konveyörlü gibi bazı seçenekler de sunar. Aynı zamanda sadece bardak çeşitlerinin yıkanmasında kullanılan bardak yıkama makineleri de temizlik ekipmanları arasında bulunur. Sanayi tipi mutfaklarda genellikle yüksek performans ve minimum enerji tüketimi sunan Öztiryakiler bulaşık makinesi çeşitleri tercih edilir.

Temizlik Kovaları ve Moplar

Zemin temizliğinde kullanılan moplar, profesyonel mutfaklarda önemli malzemelerden biridir. Mutfakların her gün ve kimi zaman gün içerisinde birkaç defa silinmesi gerekir. Bu işlem için mop çeşitleri, temizlik kovaları, zemin temizleme deterjanları gibi çeşitli malzemeler kullanılır.

Bar ve İçecek Ekipmanları

İçecek çeşitlerinin pratik bir biçimde hazırlanmasında ve servis edilmesinde kullanılan malzemelerdir. Bar ve içecek ekipmanları, otellerden restoran ve barlara kadar pek çok işletmenin temel ihtiyaçları arasında yer alır.

İçecek Hazırlama Ekipmanları

İçecek çeşitlerinin hazırlanmasında kullanılan ekipmanlardır ve hemen her işletmenin mutfağında bu ekipmanların sıklıkla kullanıldığı bilinir. İçecek çeşitlerinin sıcak yad a soğuk şekilde servis edilmesinde kullanılan malzemeler de bu grupta ele alınır.

Kahve Makineleri

Endüstriyel mutfakların temel ihtiyaçlarından biri kahve makineleridir. Her işletmede kahve çeşitlerinin servisi yapıldığından kahve makinelerinin yanı sıra kahve filtreleme sistemleri, kahve öğütücü çeşitleri gibi ekipmanlar da kullanılır. Aynı zamanda kahve aksesuarlarına da ihtiyaç duyulur.

Espresso Makineleri

En çok tercih edilen kahve çeşitleri arasında filtre kahvenin yanı sıra espresso ve cappuccino da bulunur. Bu nedenle endüstriyel mutfaklarda espresso ve cappuccino makinesi çeşitleri de kullanılır. Yeni teknolojilerle üretilen espresso makinesi çeşitleri otomatik olarak kısa zamanda espresso hazırlamak için idealdir.

Çay Makineleri

Çay çeşitlerinin aromasını ve lezzetini kaybetmeden hazırlanması, uzun süre sıcak kalması için çay makinesi çeşitleri kullanılır. Çay makinelerinin yanı sıra çaydanlıklar ve çay kazanı çeşitleri de tercih edilebilir. Servis edilen çay miktarına göre uygun kapasitede çay makinesi çeşitlerinin tercih edilmesi önemlidir.

Meyve Suyu Sıkacakları

Profesyonel meyve sıkma makineleri de içecek hazırlama ekipmanları arasında yer alır. Meyve suyu presleri, taze meyve suyunun yanı sıra kokteyl çeşitlerinin hazırlanmasında da kullanılan ekipmanlardan biridir. Manuel ve otomatik seçenekleri bulunur.

Bar Ekipmanları

Kokteyl çeşitlerinden sıcak ve soğuk içecek çeşitlerine kadar tüm içeceklerin hazırlanmasında kullanılan ekipmanlar, bar ekipmanlarıdır. Özellikle kafe ve bar işletmelerinde bu ekipmanların kullanımı, içecek çeşitlerinin doğru şekilde hazırlanması bakımından çok önemlidir.

Blenderlar ve Karıştırıcılar

Çoğunlukla kokteyllerin hazırlanmasında kullanılan ekipmanlardır. Malzemelerin hızlı bir şekilde homojen olarak karışmasında bu ekipmanlardan yardım alınır.

Buz Makineleri

Soğuk servis edilmesi gereken içeceklere gerekli buzun sağlanması için kullanılan makineler, buz makinelerdir. Buz kırıcı çeşitleri de tercih edilebilir ve bu sayede içeceğe ideal ebatlarda buz parçaları eklenebilir.

Şişe Açacakları ve Bar Bıçakları

Şişelenmiş içeceklerin kapağını açmak için kullanılan açacak çeşitleri ve bar bıçağı modelleri de önemli ekipmanlar arasında yer alır. Şişe açacakları ve bar bıçakları, içeceklerin pratik biçimde hazırlanarak servis edilmesi için kullanılan araç gereçlerdir.

Kokteyl Shakerları ve Ölçü Kapları

Shaker çeşitleri içecekleri karıştırmanın yanı sıra soğutmak amaçlı olarak da kullanılır. Bar ekipmanları arasında en önemli gereçlerden biri olan shaker çeşitleri kokteyl hazırlamada sıklıkla tercih edilir. Ölçü kapları ise içecek çeşitlerinin reçeteye uygun şekilde hazırlanması amacıyla malzemelerin doğru oranda karışıma eklenmesini sağlar.

Bir yorum bırak

Yorum Yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eye icon