Profesyonel mutfakların en temel ihtiyaçlarından biri olan konveksiyonel fırınlar, sahip olduğu özellikler ile dün geçtikçe daha fazla sayıda mutfakta kendine bir yer bulmayı başarıyor. Geleneksel fırınlara göre pişirme süresi % 25 daha kısa olan konveksiyonel fırın nedir sorusuna en genel şekli ile ‘fan destekli fırın’ yanıtını verebiliriz. Geleneksel fırın çeşitlerinden % 30 oranında daha az ısı kullanarak pişirme işlemini yapabilen bu fırınlar restoranlar, yemekhaneler, gıda üretimi yapan işletmeler ve otellerin en temel gereksinimlerinden biridir.Günümüzde konveksiyonel fırın doğalgazlı ya da elektrikli olarak üretilebiliyor ve çok sayıda farklı markanın bu alanda geniş bir ürün gamına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Profesyonel mutfaklarda ihtiyaçlar dikkate alınarak mevcut modeller arasından en uygun olanı seçilebiliyor. Böylelikle ürünlerin en verimli şekilde kullanılmasının da mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle fablı sistemle geliştirilmiş olan bu fırınlarda ısının homojen dağılması, çok sayıda gıdanın aynı anda istenen şekilde pişirilebilmesine de olanak tanıyor. Lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir pişirme işlemi yapmak isteyenler için en ideal fırın çeşitlerinden biri konveksiyonel fırınlardır.
Öncelikle konveksiyonel fırınlar ebatları açısından iki farklı gruba ayrılıyor. Bunlar, tezgah üstü fırınlar ve yere monte edilen fırınlar şeklindedir. Küçük bir mutfak alanı söz konusu olduğunda tezgah üstü fırınlar daha cazip bir seçenek oluyor. Yere monte edilenler ise yarım boy ve tam boy olmak üzere iki farklı seçeneği kullanıcıya sunuyor. Sıklıkla servis yapılan işletmelerde pişmiş gıda satışı yapılan alanlarda genellikle tam boy olanlar kullanılır.Hangi enerji ile çalıştıklarına göre konveksiyonel fırınlar gazlı ve elektrikli olarak ikiye ayrılır.
Özellikle enerji ihtiyacının doğalgazla karşılandığı işletmelerde ve profesyonel mutfaklarda gazlı konveksiyonel fırın seçimi yapılıyor. Minimum oranda gaz kullanarak maksimum performans sergileyen fırın çeşitleri de geliştirildi. Bu ürünleri kullanan işletmeler uzun vadede de düşük enerji tüketiminin faydalarından istifade edebiliyor.
İşlemede doğalgaz bulunmuyor olması durumunda seçimin elektrikli konveksiyonel fırın çeşitlerinden yana yapıldığını söyleyebiliriz. Elbette performans açısından elektrikli ve gazlı olan fırınlar arasında bir fark bulunmuyor. Tepsi kapasitesi gayet geniş olan elektrikli fırın çeşitlerinin de olduğunu bilmeyenler için aktaralım.
Hangi markanın hangi fırın modelini tercih ettiğinize göre kullanım talimatları değişebilir. Ancak genellikle aşağıdaki adımları izlemeniz, konveksiyonel fırın nasıl kullanılır sorusunun yanıtını öğrenmeniz için yeterli olacaktır.
Öncelikle konveksiyonel fırın nasıl çalışır konusunda bilinmesi gereken unsur, sıcaklığın türbin ya da pervane aracılığı ile döndürüldüğü ve tüm alanlara eşit şekilde ulaşmasının sağlandığıdır. Dışarıdan sadece gerekli miktarda hava çekilir ve doğrudan ısıtmalı olan fırınlardaki gibi daimi bir hava akımı olması önlenir. Bu sistemle geliştirilen fırınlarda pişirilen gıdaların kendi nemini koruması sağlanır. Gıdanın tüm alanlarının eşit şekilde kızarması yahut pişmesi sağlanır. Fırın sıcaklığı ise istenen bölümden ayarlanabilir. Fırın içinde istenen ısının elde edilmesi için uzun süre beklemek gerekmez. Bu fırın çeşitleri kısa zamanda ısınan ve ısıyı da uzun süre muhafaza edebilen ürünlerdir.
Olabildiğince en iyi konveksiyonel fırın çeşitlerine yönelmekte fayda olacaktır. Markalar farklı özelliklere sahip ve farklı ayar seçenekleri ile geliştirilen gazlı, endüstriyel konveksiyonel fırın üretiyor. Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir
Yorum *
Ad *
E-posta *
İnternet sitesi
Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.
Kafe ya da restoran gibi işletmelerde, sanayi tipi katı meyve sıkacağı sık ku...
Kokteyl hazırlama malzemeleri, bir bar veya restoranın kokteyl menüsünü oluşt...
Salamander nedir sorusu endüstriyel mutfakta genel olarak sorulan sorulardan ...
Bıçak Çeşitleri ve İsimleri Gelişen teknolojiye ayak uyduran mutfak ürünleri ...